Zümrüt
Zümrüt
Mitolojinin ve efsanelerin taşı Zümrüt, dünyanın en değerli 4 taşından biridir. (Diğer değerli taşlar Elmas, Safir ve Yakut’tur. Bunların dışındaki taşlar yarı değerli taş olarak kabul edilir.)
Zümrüt, renginin yeşil olması sebebi ile yağmur yağdırdığına inanılırdı. Zümrüt taşı yüzyıllardır mücevher olarak kullanılmaktadır. Tarihi Mısır’daki zümrüt madenlerine M.Ö. 1650 yılına kadar uzanır. Zümrüt geleneksel olarak Mayıs ayının doğum taşı olarak kabul edilmiştir. Ayrıca bazı kültürlerde zümrüt 55. evlilik yıl dönümü için geleneksel bir hediye olarak bilinir. Sadakat Taşıdır.
Beril madeninin bir türü olan Zümrüt kusursuz bir taştır. Diğer kıymetli taşlara nazaran daha yumuşak huyludur. Diğer taşlar gibi çok fazla parlamaz. Rengi göz alıcıdır ve çok etkileyici bir taştır. Yeşil ve saydam olan bu değerli taş çok değerli bir mücevherdir. Huzur ve Mutluluk verir.
Işığı kırma ve yayma gücü çok yüksek olmayan zümrüt, diğer değerli taşlara oranla fazla parlamaz. İngiltere kraliyet mücevherleri de dahil, en kaliteli zümrütler Kolombiya’dan ihraç edilmektedir.
Zümrüt Taşı Özellikleri
Zümrütler damarlar içinde kalsit ve pirit ile beraber oluşmuştur. Saf zümrütler çok nadir bulunmaktadır. Zümrüt kristalleri genellikle başka mineraller ve küçük lekeler içerir.
Zümrütte aynı elmas gibi birçok kesim çeşidine sahiptir. Ancak en çok tercih edileni ise kendi adını verdiği kesim şekli olan “Emerald” kesimdir. Zümrüt’ün bakımı da önemlidir. Belirli aralıklarla rengini geri kazanması ve pürüzsüz yüzeyini geri kazanması için yağlanması gerekmektedir.
Çatlak ve kırık olmayanlara çok ender rastlanıldığı için çok fazla değerlidir. Zümrüt bereket ve neşe getirir.
Cam parlaklığında saydam olan Zümrüt oldukça sert bir madendir. Mohs sertlik skalasına göre sertlik derecesi 7,5-8’dir. Zümrüt yeşilin birçok tonunu barındırabilir. En değerli tonu ise Çimen Yeşili’dir. Ancak o renginede adını vermiştir ve Zümrüt Yeşili olarak anılır. Daha açık yada daha koyu yeşil tonlardaki Zümrütler hernekadar değerli olsalar da çimen yeşili olana göre daha az değerlidirler. En değerli Zümrütler Zambiya’da çıkarılır. Ayrıca Kolombiya, Avusturalya, Brezilya, Pakistan, Afrika, Hindistan, Mısır, Rusya ve ABD’de de çıkarılmaktadır.
Zümrütün kalitesi ve değerini belirleyen bir diğer kriter ise şeffaflığıdır. Ayrıca lekeli olanlar yada üzerinde çatlakları olanlar da daha az değerli görülürler. Zümrüt alırken bu kriterler önemlidir. Kaliteli bir Zümrütü ayırt etmek elbette uzmanların tecrübesi ile sabittir. Bu sebeple güvenebileceğiniz yerlerden alışveriş yapmanız en doğrusudur.
Zümrüt seçiminde en önemli kriterlerden biride çatlak olmamasıdır. Çatlak olmayan Zümrüt çok değerlidir. Maalesef piyasada yağ ile kapatılarak çatlak değilmiş gibi satılan taşlar da mevcut. Bu konuda da ayrıca dikkatli olunmalıdır.
Zümrüt ışığı yayma ve kırma açısından çok güçlü değildir. Diğer taşlara oranla çok fazla parlamamaktadır. Beril grubuna ait olduğundan bahsetmiştik. Beril grubundaki diğer türler ise şöyledir; su mavisi rengindeki Akuamarin, sarı renkli Heliodor ve pembe renkli Morganit‘tir.
Zümrüt, şiddetli darbelerden ve yüksek ısıdan korunmalıdır. Dikkat edilmezse çatlak olmayan taşınızda çatlaklar oluşabilir. Zümrüt temizliği kuru ve yumuşak bir bez ile yapılmalıdır. Herhangi bir deterjan yada kimyasal madde sürülmemelidir. Parlaklığını ve berraklığını arttırmak için de sıklıkla aydınlık ortamda tutulmalıdır.
Zümrüt Taşının Faydaları
- Bağışıklık sistemini, sinir sistemini, kalbi, ciğerleri ve böbreği kuvvetlendirir.
- Arkadaşlık, evlilik ve aile bağlarını güçlendirir.
- Zümrüt sadakat taşıdır, sadakat duygusunu arttırır.
- Başarı ve doyum duygularını belirginleştirir. Yetersizlik duygusundan kurtarır ve yaşama karşı duyulan minnet duygusunu güçlendirir.
- Kişiye sevgi duygusu verir. Yaşama sevincini artırır.